Črna soja

Črna soja izvira iz Dravskega polja, kjer so jo gojili že pred več kot 100 leti. Hrani jo semenarna Ljubljana, kot ohranitveno vrsto in je gensko nespremenjena sorta.

Rastline so visoke do 100cm, bolj grmičaste, kompaktne. V stroku so večinoma po 3 zrna. Uporablja se sveže ali suho zrno. Odlična je za kuhanje, namaze ali kot zamenjava mesa v obliki zrezkov. Tradicionalna priprava je takšna, da jo zvečer namočimo v mrzlo vodo, zjutraj operemo, prelijemo s svežo vodo in skuhamo. Kuhamo jo približno eno uro oziroma do mehkega kot fižol. Po namakanju in kuhanju soja zelo poveča svoj volumen. Pripravljamo jo na različne načine. Lahko jo uživamo kot solato, zraven zelja, repe, v joti, itd. ali pa jo pripravimo kot namaz ali polpete.

– Hranilna vrednost črne soje –
Energijska vrednost: 1813kJ/100g oz. 432kcal/100g;
Maščoba: 18,3g/100g;
Nasičene maščobne kisline: 2,5g/100g;
Ogljikovi hidrati: 35,1g/100g;
Skupni sladkor: 10,3g/100g;
Beljakovine: 31,7g/100g;

– Hranilna vrednost moke iz črne soje –
Energijska vrednost: 1856 kJ/100g oz. 442kcal/100g;
Maščoba: 18,5g/100g;
Nasičene maščobne kisline: 2,5g/100g;
Ogljikovi hidrati: 36,6g/100g;
Skupni sladkor: 11,8g/100g;
Beljakovine: 32,3g/100g;

Recepti