POLJKA, linija izdelkov iz črne soje

Poljka je linija izdelkov iz črne soje, ohranitvene sorte z Dravskega polja, ki ni gensko spremenjena. Izbirate lahko med črno sojo v zrnju, sušenimi testeninami iz črne soje brez jajc in sušenimi testeninami iz črne soje z jajci.

Glavna sestavina izdelkov je črna soja, ki ima visoko vsebnost beljakovin. Črna soja kot surovina je odličen domač nadomestek za meso. Pri okusnih testeninah za vezavo dodajo zdrob durum in jajca. Izdelki so bili nagrajeni z nagrado Inovacija leta 2024, s strani Inštituta za nutricionistiko.

Izdelki Poljka bodo še posebej navdušili tiste, ki si želijo preiti na rastlinsko prehranjevanje, in tiste, ki želijo začiniti svoj dnevni izbor testenin. Testenine lahko pripravite z različnimi omakami, v poletnih solatah ali pa samo s kančkom olivnega olja.

Črna soja

Črna soja izvira iz Dravskega polja, kjer so jo gojili že pred več kot 100 leti. Hrani jo semenarna Ljubljana, kot ohranitveno vrsto in je gensko nespremenjena sorta.

Rastline so visoke do 100cm, bolj grmičaste, kompaktne. V stroku so večinoma po 3 zrna. Uporablja se sveže ali suho zrno. Odlična je za kuhanje, namaze ali kot zamenjava mesa v obliki zrezkov. Tradicionalna priprava je takšna, da jo zvečer namočimo v mrzlo vodo, zjutraj operemo, prelijemo s svežo vodo in skuhamo. Kuhamo jo približno eno uro oziroma do mehkega kot fižol. Po namakanju in kuhanju soja zelo poveča svoj volumen. Pripravljamo jo na različne načine. Lahko jo uživamo kot solato, zraven zelja, repe, v joti, itd. ali pa jo pripravimo kot namaz ali polpete.

.

– Hranilna vrednost črne soje –
Energijska vrednost: 1813kJ/100g oz. 432kcal/100g;
Maščoba: 18,3g/100g;
Nasičene maščobne kisline: 2,5g/100g;
Ogljikovi hidrati: 35,1g/100g;
Skupni sladkor: 10,3g/100g;
Beljakovine: 31,7g/100g;

– Hranilna vrednost moke iz črne soje –
Energijska vrednost: 1856 kJ/100g oz. 442kcal/100g;
Maščoba: 18,5g/100g;
Nasičene maščobne kisline: 2,5g/100g;
Ogljikovi hidrati: 36,6g/100g;
Skupni sladkor: 11,8g/100g;
Beljakovine: 32,3g/100g;

Recepti